Udruga žena oboljelih od endometrioze

Pokretačice Inicijative neumorno su radile početkom 2022. godine na podizanju svijesti o endometriozi u Hrvatskoj te su s peticijom “I ja sam 1 od 10” došle i do Hrvatskog sabora. Na njihov prijedlog, 27. svibnja 2022. održana je tematska sjednica o endometriozi "Endometrioza u RH, medicinski i javnozdravstveni problem" Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj su prihvaćeni na razmatranje svi prijedlozi koji se tiču promjena u zdravstvenom sustavu, što smatramo malim korakom za žene, ali velikim korakom za endometriozu.

Zbog velikog interesa javnosti i medija te uspjeha peticije „I ja sam 1 od 10“, Inicijativa je u svibnju 2022. godine prerasla u Udrugu žena oboljelih od endometrioze "Ja sam 1 od 10" čije su osnivačice Valerija Đurđević, Maja Vodopić i Nika Bašić Bunić, žene koje su i same oboljele od endometrioze, a za prvu predsjednicu izabrana je bila Valerija Đurđević. 

U lipnju 2022. godine, Zorica Martić novoizabrana je predsjednica Udruge koja se želi izboriti za promjene unutar zdravstvenog sustava za sve oboljele žene, a u tome su joj pomoć Nika Bašić Bunić i Žaklina Posavec, s kojima se nastavlja zajednički rad Udruge, dok je Valerija Đurđević ostala u Udruzi kao počasna članica. 

Zajedničkim snagama novo vodstvo nastavlja marljivo graditi temelje za nesmetan rad.

Otvorene smo za sve vaše prijedloge i upite, kao i pohvale i primjedbe, slobodno nam se obratite na našu mail adresu info@jasam1od10.hr

Misija

• Promicanje, razvitak i unapređivanje prava žena oboljelih i liječenih od endometrioze i adenomioze te njihovim članovima obitelji i ostalim bliskim osobama, posebno onima kojima je bolest pridonijela tjelesnom oštećenju i invalidnosti 
• Podizanje kvalitete liječenja s pravilima suvremene znanosti i struke 
• Unapređivanje kvalitete života oboljelih žena kroz sustavnu i socijalno institucionalnu podršku kako bi se uvažavale njihove potrebe i dostojanstvo

Vizija

• Poticanje znanstveno-istraživačkog rada na otkrivanju uzroka i liječenju žena oboljelih i liječenih od endometrioze i adenomioze 
• Izjednačavanje mogućnosti dijagnostike i liječenja endometrioze i adenomioze s ostalim sličnim bolestima 
• Poticanje javnozdravstveno-edukativne kampanje za podizanje svijesti o endometriozi

Udruga žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10 proizašla je iz građanske inicijative “I ja sam 1 od 10” gdje je jedan od ciljeva bio osvješćivanje žena oboljelih od endometrioze i šire javnost o kompleksnosti i mogućoj ozbiljnosti ove bolesti. 

Zahvaljujući inicijativi, 27. svibnja 2022. održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o endometriozi pod nazivom "Endometrioza u Republici Hrvatskoj, medicinski i javnozdravstveni problem", na kojoj su prihvaćeni na razmatranje svi prijedlozi koji se tiču promjena u zdravstvenom sustavu. 

Udruga je razvila suradnju s predstavnicima Referentnog centra za endometriozu MZRH Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb s kojima aktivno razmjenjujemo informacije s ciljem da se poboljša položaj žena oboljelih od endometrioze u zdravstvenom sustavu. 

Upoznajte tim Udruge

Zorica Martić
Zorica MartićPredsjednica Udruge
Zorica ima trideset i pet godina i magistrica je sestrinstva koja zadnjih petnaest godina radi kao kirurška sestra.

"Kroz moj privatni i profesionalni život vodila me moja ambicioznost, borbenost te želja za promjenama u zajednici. S dijagnozom endometrioze prvi put se susrećem prije devet godina, kada sam ujedno prvi put i operirana, te ponovno 2019. godine, od kada ona miruje. Uz endometriozu na životnom sam se putu susrela s još trajnijom dijagnozom, no vjerujem da je to još jedan test moje borbenosti te da ću i nju pobijediti. S borbenošću i velikim ambicijama cilj mi je kroz rad Udruge podići svijest građana o endometriozi, potaknuti što veći broj stručnjaka u borbi s njome te unaprijediti prava oboljelih žena."
Ana Zakošek Finka
Ana Zakošek FinkaPotpredsjednica Udruge
Ana je magistrica politologije i vječiti idealist. Svoje je radno iskustvo provela većinom radeći za neprofitne organizacije. Djelovala je kao aktivistica na područjima zaštite ljudskih prava sa fokusom na prava žena i djece. Uglavnom se bavi vođenjem projekata jer voli vidjeti kako manje organizacije mogu mijenjati društvo i živote pojedinaca na bolje. Endometrioza joj je dijagnosticirana tek početkom 2023. godine nakon dugo godina traženja dijagnoze. Ubrzo nakon dijagnoze je i operirana. „Volim zagovaranje i vjerujem u to da se društvo mijenja samo kada mi tražimo tu promjenu. Dugo sam čekala dijagnozu i bilo mi je jako teško prije postavljanja iste. Smatrala sam da mi je to „stanje“ oduzelo kvalitetan život i osudilo me na život u boli. Nakon dijagnoze, znala sam da mi ne preostaje ništa drugo nego se suočiti s time i kroz rad pomoći i drugima. Cure iz udruge su mi velika podrška oko informacija od početka i bez njih bi, priznajem, bila potpuno izgubljena. Želim pomoći svim ženama da ne čekaju toliko na dijagnozu, imaju kvalitetan pristup u liječenju i podršku od svih dostupnih struka.“
Žaklina Posavec
Žaklina PosavecTajnica Udruge
Žaklina je rodom iz Varaždina gdje je provela svoje rano djetinjstvo, a većinu života živjela je s obitelji u Ludbregu. Po struci je upravna referentica sa sedamnaest godina radnog iskustva, od kojeg je dvanaest provela kao poslovna tajnica u jednoj tvrtci u Koprivnici. S trideset i tri godine upoznaje svog životnog suputnika i seli u Zagreb. 

"Bolujem od endometrioze od prvog ciklusa, a dijagnoza mi je postavljena tek u trideset i sedmoj godini kada smo suprug i ja odlučali pokušati postati roditelji. Kako je moj put otkrivanja bolesti bio spor i težak, ostavio mi je trajni ožiljak. Stoga sam strastveni borac i zagovaratelj prava oboljelih od endometrioze jer smatram da ni jedna druga osoba ne zaslužuje proći put kakav sam ja prošla."
Kristina Martić
Kristina MartićPravni savjetnik
Kristina ima trideset i dvije godine, a njeno zanimanje je pravo i, kako sama kaže, to je njeno zanimanje iz snova. Za vrijeme studiranja stručnu praksu je odradila u Pravnoj klinici gdje se između ostalih grana prava upoznala i s granom prava koja se bavi zaštitom prava pacijenata. "Tijekom rada sa strankama shvatila sam da je mali postotak zdravstevnih osiguranika uopće svjesno svojih prava koja su im pravnim aktima zajamčena, a još manji postotak ih zna zaštiti ili ostvariti. Oduvijek me intrigirao odnos između pacijenata i zdravstvenih radnika. Biti u mogućnosti na temelju pisane, odnosno izgovorene riječi ostvarivati i štiti prava koja vam pripadaju, plemenit je posao, stoga ću članovima ove Udruge rado pomagati kako bi ih ostvarili i unaprijedili ih".
Tina Bačić
Tina BačićOdnosi s javnošću
Tina ima trideset i osam godina, a po struci je novinarka iza koje je petnaest godina iskustva na pozicijama urednice najpoznatijih lifestyle portala u Hrvatskoj. Nedavno je pokrenula i svoj online projekt, Noon.hr, zajednicu i portal za osnaživanje žena, doprinos njihovom mentalnom zdravlju te well beingu.

''S endometriozom sam se susrela u ranim tridesetima i da nije bilo Nike Bašić, kao i drugih žena koje su me informirale, a zatim i uputile na prave adrese za dijagnozu, moj oporavak bi trajao puno, puno dulje. Upravo zbog tog iskustva, i svjesnosti koliko je važna podrška, poznavanje ove tematike te odlazak na pravu adresu, želim biti dio Udruge i dati podršku svim drugim ženama da što prije dođu do rješenja.''

Naš rad možete podržati donacijom

donacije

Ja sam 1 od 10  - Udruga žena oboljelih od endometrioze
HR-10000 Zagreb
www.jasam1od10.hr
OIB: 14886696910
IBAN: HR0923600001103010003
Zagrebačka banka d.d. (SWIFT: ZABAHR2x)