Naša prva godina 

GODINA DANA DJELOVANJA UDRUGE  

 

Naša Udruga slavi svoju prvu godišnjicu te ovom prilikom želimo još jednom reći “Hvala!” svim članovima, podržavateljima, suradnicima, donatorima, kao i svim oboljelim ženama od endometrioze na ukazanom povjerenju!

Podsjetimo se kako je sve počelo...

Prije godinu dana Udruga žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10 osnovana je kao pozitivan rezultat prethodno pokrenute inicijative “I ja sam 1 od 10” koju su hrabro pokrenule Valerija Đurđević, Maja Vodopić i Nika Bašić Bunić.

Inicijativom prvog vodstva Udruge i predstavnika Referentnog centra za endometriozu 27. svibnja 2022. održana je tematska sjednica o endometriozi pod nazivom "Endometrioza u Republici Hrvatskoj, medicinski i javnozdravstveni problem" na Saborskom odboru za zdravstvo i socijalnu politiku na kojoj su prihvaćeni na razmatranje svi prijedlozi promjena u zdravstvenom sustavu.  

Dok se čekala odluka Sabora o proglašenju naše dana 1. ožujka. Dana podizanja svijesti o endometriozi, Udruzi se pridružuju Zorica Martić, Žaklina Posavec, Tina Bačić i Kristina Martić, te Udruga starta sa novim vodstvom.

Nove radne snage Udruge pokreću blisku suradnju s predstavnicima Referentnog centra za endometriozu MZRH KBC Zagreb Klinika za ženske bolesti i porode, te razvijaju ideju za web stranicu Udruge.

U međuvremenu dok cure rade na razvoju ideja za web, Dario Posavec, vlasnik fitnes centra “Advance” i tvrtke AD events & sports j.d.o.o. u suradnji sa PRESS GLASSOM, organizira humanitarnu akciju za pomoć Udruzi, te 12. studenog 2022. godine trči “12-satni ultra maraton” na atletskom stadionu Mladost. Istrčanim maratonom s ciljem podizanja svijesti o endometriozi i donacijom financijskih sredstava Dario pomaže Udruzi u ranom startu. 

Početak je 2023. godine i pušta se u rad naša web stranica, održani su sastanci s predstavnicima saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, s predstavnicima gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Sektor za zdravstvo Grad Zagreb i s predstavnicama pučke pravobraniteljice. Od svih spomenutih sudionika, Udruga dobiva pozitivne reakcije i podršku, te ponude za suradnju u budućnosti što nam daje povoljan vjetar u leđa. 

Konačno, stiže nam i silno iščekivani dan, na spomenutu Inicijativu "I ja sam 1 od 10", a na  prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, 8. veljače 2023. godine donesena je odluka o proglašenju 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj. 

U organizaciji sa studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju povodom obilježavanja Dana endometrioze održano je predavanje koje je bilo otvoreno, ne samo za studente, već i svu zainteresiranu javnost. Predavanje su držali prof.dr.sc. Mario Ćorić dr.med., usko specijaliziran u liječenju endometrioze, Zrinka Štetić Grubišić mag.psych., oboje stručni suradnici Udruge, kao i predstavnice naše Udruge “Ja sam 1 od 10”. Predsjednica Udruge Zorica Martić predstavila je rad Udruge okupljenim uzvanicima i pružila perspektivu u život žena koje se bore s ovom dijagnozom. 

Naš Dan proslavljen je prvi put kroz event pod nazivom “Brunch for a cause” u poznatom zagrebačkom dnevnom baru Ten22, te smo tako svečano obilježili proglašenje 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj. Event pun pozitivnih iskustava, također donosi nove ideje, poznanstva i rezultira pozitivnim odjekom u javnosti, čime naša Udruga polako postaje prepoznatljiva javnosti. Na eventu su ciljevi i smjerovi djelovanja Udruga prezentirani putem panel rasprave pod nazivom "Kava sa stručnjacima". Kroz panel javnost se upoznala s našom suradnjom sa Referentnim centrom za endometriozu MZRH KBC Zagreb. Prof. dr. sc. Mario Ćorić, dr. med. kroz primjere je ilustrirao problematiku u dijagnosticiranju i liječenju, dok je dr. med. Jug Klobučić podizala svijesnost oko specifičnosti radiološke dijagnostike duboke zdjelične endometrioze, a panel je zatvorila Zrinka Štetić Grubišić, mag.psih., psihoterapeut pod supervizijom ukazavši na važnost psihološke pomoći ženama te podrške obitelji, partnera i okoline. 

Zahvaljući donatorima koji su pokazali veliko srce i podržali event, omogućili su da svi posjetitelji odnesu lijepe uspomene s njega, dok se medijski partner, Gloria, pobrinula da o eventu saznaju i oni koji su bili spriječeni prisustvovati mu.  

Udruga kontinuirano zadnjih godinu dana radi na promociji Udruge, povećanju članova Udruge, podršci ženama koje sumnjaju na endometriozu i koje su operirane, te na prikupljanju donacija za potrebe rada Udruge. 

Rad Udruge omogućen je kroz podršku i donacije poznatih i anonimnih pojedinaca, poduzeća, organizacija i institucija kojima ovim putem zahvaljujemo! 

Udruga volonterski surađuje sa stručnjacima ginekolozima iz Referentog centra za endometriozu, te anesteziologicom, nutricionisticom, psihologicom, fizioterapeuticom, endokrinologicom i ortopedicom, kojima smo beskrajno zahvalne jer bez njih ne bi bila izvediva sekcija "Pitaj stručnjaka" na našem webu, a putem koje omogućujemo ženama oboljelim od endometrioze, kao i onima koje sumnjaju na istu, da se informiraju o edometriozi na pouzdan i stručan način.